dosahují g. To též platí i pro dorost. Bílkoviny Příjem bílkovin s narůstajícím věkem neklesá I když už nejsou nutné zvýšené dávky Na Bateriích pro růst jedince, starší lidé mají postupem času zhoršené vstřebávání a nejsou schopni využít všechny přijaté bílkoviny z potravy. Doporučená denní dávka bílkovin u starších aktivních sportovců je tedy srovnatelná s příjmem dospělých sportujících, dávka činí gkg tělesné hmotnosti. V jídelníčku se musíme zejména zabývat kvalitou bílkovin, je to proto, že lidé ve starším věku většinou přicházejí o svůj chrup zuby, je tedy pro ně obtížnější konzumace masa apod. Pro tento případ máme z čeho vybírat, existuje mnoho plavali kojence Baterie kvalitních zdrojů bílkovin, jako mléčné výrobky, kterých je celá řada mléko, jogurty, kysané mléčné nápoje, tvaroh. Lze si také pohrát s kuchařskou úpravou daného pokrmu dostatečně uvařit maso, drůbeží vývary apod Dostatek bílkovin je nezbytný zejména pro zpomalení odbourávání svalových a kosterních bílkovin v těle a naopak k urychlení regeneračních procesů organismu po zátěži. Tuky Tuky bychom měli konzumovat pouze v doporučeném množství z celkového energetického příjmu. V potravě raději upřednostňujeme rostlinné tuky před živočišnými, protože rostlinné tuky na rozdíl od živočišných neobsahují cholesterol, naopak mají takovou vlastnost, že jeho Petřiny celkovou hodnotu v těle snižují. V praxi to vypadá tak, že více konzumujete ryby než vepřové a hovězí maso, sádlo jste nahradili plavání kojenců Na Bateriích
rostlinnými oleji apod. Pokud bychom přijímali tuky v nadměrném množství a to především živočišné, zvyšujeme tím rizika vzniku některých civilizačních chorob obezita, ateroskleróza. Kvalitním zdrojem tuků je olivový olej, řepkový olej, z margarínů flora a z plavání s kojenci Bateriích živočišných rybí tuk. Ten je velmi prospěšný, chrání před srdečními a cévními chorobami, navíc ženám v menopauze dodává vitamín D, který zajišťuje vstřebávání vápníku do kostí. Další doporučení naleznete v kapitole Mikroživiny vitamíny, minerální látky Vitamíny a minerální látky Nároky na vitamíny a minerální látky se zvyšují z důvodu zhoršeného vstřebávání. Nejčastěji se setkáváme s nedostatkem vápníku Ca, což je také vlivem špatného stravování. V důsledku nedostatečného příjmu vápníku dochází k ubývání kosterní hmoty a zvyšuje se tak riziko vzniku zlomenin. Závažný problém způsobený nedostatkem vápníku je zrychlený rozvoj