vejce. Potraviny rostlinného původu však neobsahují potřebné množství aminokyselin, proto jsou označovány jako neplnohodnotné. Jsou to zejména luštěniny, obiloviny, ořechy a brambory. Dostatečné množství bílkovin bychom tedy měli přijímat z živočišných zdrojů, které Budějovické plaváním kojencům nám mohou zabezpečit správnou obnovu tkání po náročném tréninku, obzvláště dospívajícím sportovcům, kteří potřebují bílkoviny Budějovická nejen pro obnovu tkání, ale i pro správný růst. To platí i pro začínající sportovce, kde vyšší doporučené denní dávky bílkovin slouží k růstu nové svalové hmoty. Hlavní důvod každodenní konzumace bílkovin je, že si je naše tělo nedokáže uložit v podobě zásob jako u sacharidů glykogenové zásoby a tuků tukové zásoby. Pokud by došlo k vyčerpání veškerých zásobních látek v těle glykogen, tuky, mohou být nahrazeny právě bílkovinami jako zdrojem energie, ale k tomu dochází velmi zřídka. Nejčastěji se s tím setkáváme u náročných Kačerov dlouhotrvajících tréninkových soustředění, kdy jsou vyčerpány glykogenové a tukové zásoby v těle. Poté dochází k poklesu výkonnosti a plavat kojenec Budějovické k oslabení imunity sportovce. Doporučená denní dávka bílkovin je v rozmezí gkg tělesné hmotnosti. Tuto doporučenou denní dávku někteří sportovci úmyslně překračují a konzumují bílkoviny ve vyšším množství pro zlepšení svého dosavadního výkonu potravou nebo výživovými doplňky. Dosud však nebyl prokázán žádný pozitivní vliv na výkonnost nebo nárůst svalové hmoty. Naopak, tělo se s
přebytečným množstvím bílkovin vypořádá tak, že ho využije buď jako zdroj energie, nebo ho uloží v podobě tuků. Navíc jsou při nadměrném množstvím bílkovin v těle zatěžovány některé orgány ledviny. Tab. Kvalitní zdroj bílkovin Kvalitní zdroj bílkovin maso drůbež, telecí, vepřové, rybí mléčné výrobky mléko, jogurt, zakysané mléčné výrobky vajíčka, luštěniny, ořechy Tuky Tuky zastupují z celkového energetického příjmu plavce. Plavci by měli konzumovat především kvalitní rostlinné tuky. Zejména pro jejich složení, které má velmi příznivý vliv na náš organismus snižují hladinu celkového cholesterolu, zmenšují výskyt kardiovaskulárních Pankrác onemocnění atd Některé rostlinné tuky navíc obsahují potřebné esenciální látky esenciální mastné kyseliny, které si tělo nedokáže cvičilo dětem na Praze 4 Budějovické